• Imprimeix

Salutació de la delegada

Benvolguts i benvolgudes,

Us donem la benvinguda des de la Delegació Territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, la delegació de la Generalitat al territori.

Catalunya és un país divers, amb múltiples especificitats i realitats. És per això que es fa palesa la necessitat d’articular-nos territorialment de forma descentralitzada, per tal de poder plasmar aquestes realitats en l’acció de govern. En aquest sentit el nostre compromís és màxim i la realitat d’esdevenir una vegueria forma part del nostre ideari del dia a dia.

El nostre àmbit territorial, el més septentrional de Catalunya, compta amb 5.775 km2, el qual representa el 18,1% del total de la superfície nacional, i està format per 77 municipis agrupats en cinc comarques (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà) i el territori de la Val d’Aran.

Cal destacar que la Val d’Aran, com a part del nostre territori i de la nostra realitat, compta amb les seves institucions, cultura i llengua pròpies. Aquesta particularitat, única a Catalunya, enriqueix el territori a tots els nivells.

Pel que fa a les institucions destacaria que el nostre àmbit territorial compta amb l’Institut pel Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i els serveis territorials del Departament d’Interior, situats a la Seu d’Urgell, així com el Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) situat a Tremp.

Tenim la sort de viure en un territori amb una història mil·lenària i la prova està en el Parc Cretaci dels dinosaures d’Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) o els monuments megalítics de l’Alt Urgell. De l’edat mitjana destaca el conjunt romànic declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), el Castell de Mur (Pallars Jussà) o la catedral de la Seu d’Urgell.

D’altra banda, no és menys destacable el patrimoni natural d’espais protegits com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, únic a Catalunya; el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Això sí, sense deixar de banda espais d’interès i protecció, com les reserves naturals de la Noguera Pallaresa- Collegats, la de la Noguera Ribagorçana-Mont-rebei, o la Reserva Nacional de Caça de Boumort.   

En l’àmbit cultural, la baixada dels raiers o la tradició de les falles, festa transversal al llarg de tot el Pirineu declarada també Patrimoni immaterial de la humanitat el passat 2015, formen part del nostre patrimoni.

També és el nostre deure recordar totes aquelles persones que van patir les conseqüències de la Guerra Civil i de la repressió de la postguerra; per aquest motiu comptem amb 17 espais de memòria democràtica, que engloben una multitud de búnquers i fosses comunes.

Caldria destacar el pes creixent del sector agroalimentari, lligat a la ramaderia i a la terra, com són els productors vitivinícoles de la conca de Tremp, la vedella ecològica dels Pirineus, les formatgeries o els productors d’embotits, entre altres.  

Finalment també us convidem a gaudir de l’esquí a les nostres 13 estacions, fer un passeig per l’extensa xarxa de senders que travessen els Pirineus, pel Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell, o visitar el Pallars amb el Tren dels Llacs.  

D’aquesta manera ens posem a la vostra disposició, tant a través del contacte electrònic que podeu trobar en aquesta mateixa web, per telèfon o bé presencialment a la nostra oficina de Tremp.

Rebeu una salutació ben cordial,

 

Rosa Amorós i Capdevila

Delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran

 

Data d'actualització:  03.02.2017